Hogyan írjunk bevásárlólistát?

Hogyan írjunk bevásárlólistát?

Szia
Nos én csak magamból tudok kiindulni, s nem tudom más hogyan csinálja de én így: megnézem mi nincs otthon, ami elengedhetetlen a családom számára. Külön felírom a mindennapi élelmiszereket (kenyér, tej, margarin...) aminek tutira lennie kell otthon-persze ez háztartásonként változhat!- utána a jó ha van de, csak akkor veszem meg, ha éppen akciós, végül jönnek a vegyszerek mosáshoz, takarításhoz. Én szeretek egész hónapra bevásárolni ezekből, s minél kevesebbszer megyek ABC-be, annál kevesebbet költök, mert elcsábul az ember néhanapján Én tudom, hogy a jövedelmünkhöz képest mekkora összeg van erre a bevásárlásra, s mennyi az, ami a havi limit egyéb dolgokra. A mosószereket érdemes minél nagyobb kiszerelésben megvenni, s akár több hónapra is elegendőek. Az ecet tökéletes fertőtlenítésre, ablaktisztításra, tehát itt már sokat spórolok, a másik a szódabikarbóna, ami ismét kiváltja a fehérítőszerek használatát, lerövidíti a főzés idejét, stb. ezeket is megveszem egész hónapra. A heti főzési terv alapján megveszem a húst, zöldségfélét, étolajat stb. s tartom magam a menühöz, így tutira nem fog semmi hiányozni. Amit lehet lefagyasztok, pl. hús, kenyér stb. s így elég hetente bevásárolni. sokáig írtam és eltettem a vásárlási blokkokat, s rájöttem, ha kicsit előre tervezek, akkor pont feléből megúszom havonta a bevásárlást, s nagyobb keret marad másra, vagy egyszerűen egy kis aranytartalékot elteszek nehezebb időkre

Neked nagyon jó ötleteid vannak! Nem is gondoltam arra, hogy egy hónapra előre is be lehet vásárolni, de most már hogy így leírtad, és végiggondoltam, nagyon logikusnak tűnik! Tényleg ha ennyit lehet spórolni, akkor én is így fogom csinálni, mert tényleg, ahányszor az ember boltban jár, mindig elcsábul, és többet vesz, mint amennyit szeretett volna költeni. Te mióta csinálod így a bevásárlásokat?

Kb. 1 éve tervezek így előre Nekem nagyon jól bevált módszer, s arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagon is spórolok, na meg az idővel is Nálam az előretervezés szakmai ártalom Örülök, ha segíthettem egy kicsit

Ez zseniális! Tényleg, kevesebb benzin, több pénzed marad. Kevesebb idő, tehát több időd marad azt csinálni, amit szeretsz. Az jutott eszembe, hogy az olyan dolgokat hogyan oldod meg, amik csak frissen finomak:
- kenyér
- gyümölcs
- zöldség

Ezeket is előre megveszed?

A kenyér lefagyasztva totálisan friss marad, a lényeg, hogy amikor előveszed a fagyasztóból, nyisd ki a nylon száját, hogy a párát ne szívja magába! A zöldségfélét homokba szoktam tenni, így tárolják télen is sokan, csak ne süsse a nap! A gyümölcs is eláll a hűtőben, meg az a szerencsém, hogy van a kertben gyümölcsfa Na csak egy almafáról van szó, de az legalább kéznél van. Amúgy meg ha több heti adagot bevásárolok, akkor az is megvan a hűtőben, csak tegyél alá rácsot - amit a mosogatóba szoktak tenni, tökéletes- így nem éri a lecsapódott pára, s nem kezd el rothadni.Mindent megmosok és megtörlöm szárazra! Amúgy a paprika, paradicsom stb. szintén klasszul eláll, mindent úgy vásárolok, hogy fele érett, fele kicsit éretlenebb, így akár 4 hétre is meg tudom venni. A szőlőt le szoktam szemezgetni, bár egy nap alatt bármekkora mennyiség elfogyna , ha nem teszem el szellős tálban a hűtő legbelsejébe

Értem most már! Akkor minden eláll. Csak azt nem értem, hogy milyen homokba teszed a zöldségeket? Hogy néz ki ez? Kint a kertben van egy homokozó, oda szoktad elásni?

Dehogy! Egy zsák a kamrában, amiben tisztára mosott homok van. lehet ilyet venni építőanyag boltban, bár én rokonoktól hoztam. Egy nagy műanyag tálca van alatta, s beledugdosom a zöldségfélét. Le lehet fagyasztani is megpucolva, de akkor veszít az értékéből. Így nyersen is lehet rágcsálni akár

Most már értem! Erről a módszerről még nem hallottam, de elég hatásos lehet, ha neked bejött!

nemcsak nekem, az egész baráti körömnek

ezt a homokozós módszert nekem is ki kellene próbálnom lehet, hogy működik, és akkor egy csomó-csomó zöldséget tudnék félretenni!

Bizony működik!

Neo
Neo
Ezt én viszont már tudtam. Nagyanyám mindig így tartósította a zöldségeket, amiket a kertjében termesztett meg.

Na ugye! Sokan hitetlenkednek, pedig ahol terem, ott el is áll

Neo
Neo
Így van.

Amúgy tényleg sokat lehet az ún. régi öregektől tanulni

Neo
Neo
Rita én ezt soha nem kérdőjeleztem meg!

Nem is mondtam ilyesmit! A nagyanyáimtól sokat tanultam, bár kislányként nem értettem mindent, de mivel 'minden lében kanál voltam-vagyok' szívtam magamba az infókat, s most felnőtt fejjel nagyon sok elraktározott információt hasznosítok s továbbadom annak, aki erre nyitott.

Neo
Neo
Mi nyitottak vagyunk

Észrevettem, mert írtam már a szódabikarbónáról, a bevásárlólistáról stb. ez mind a múltból ered Utóbbit háztartási könyvnek hívták anno, egyfajta könyvelés volt a kiadás-bevételt illetően, innen lehet tudni, a havi átlagkiadást, s az előrevásárlással csökkenteni a kiadásokat stb.

Neo
Neo
Igen csak sajnos a mai rohanó világban erre nincs idő.

Hááát, arra van amire szakítunk Most egy tervezeten dolgozom éjjel, közben itt lazítok egyet, de a toll és a naptáram előttem, de szakítok a fórumra is időt., mert kedvelem a beszélgetősdit szinte ismeretlen emberekkel

Neo
Neo
Ennyire szeretsz idegenekkel beszélgetni?

Bevallom, nem véletlen teszem! Írok egy könyvet, ehhez is szükséges, na meg a sok kedves ismerősöm is hasonlóan lépett be az életembe Érdekel, hogy ki mivel foglalkozik, mit miért tesz, mi után érdeklődik stb.

Neo
Neo
Milyen könyvet írsz?
Ez nagyon izgalmas!

Remélem kiadva is annak találják a vevők! Ez egy történet, amiben embertípusokkal szembesítem az olvasókat. Nem pszichológia, csak azon alapszik. Maga a történet banálisnak tűnhet, hétköznapi életvitele egy családnak, s a megpróbáltatások zuhataga, persze regényes változat, nem elbeszélés. A lényeg, hogy mindenki más személyiség, s tükröt tart az olvasó elé. A facen egy-két részletet anno publikáltam már, s volt sikere azonban az utolsó simításoknál járok, s már csak kiadva publikus.

Neo
Neo
Jól hangzik a könyv! Van már kiadód?

igen van. Anno írtam át színpadra rendezve kisregényt, s az ismeretség maradt.

Neo
Neo
Te nagyon sokoldalú vagy! Közgazdász, író, kereskedő... Mi vagy még?

Kos ez elárul rólam mindent!

Neo
Neo
A Kos-on kívül még melyik az a csillagjegy, ami sokoldalú általában?

Ikrek, két arca van mégsem skizofrén oroszlán: viszont hátba döf, ha betelik nála a pohár! Mérleg, aki elméleti síkon fut stb.

Neo
Neo
A Halakról mi a véleményed?

A halak nagyon alapos emberek, , kicsit sarkosak", a szó pejoratív, s persze pozitív értelmében, céltudatosak s túlságosan, már-már idegesítően maximalisták. A környezetemben élő halakra ezek a legfőbb jellemzők, s az irányítás kimaradt. Szeretik kézben tartani a dolgokat

Neo
Neo
Köszönöm a választ! Csak mert én is halak vagyok, és egyébként rám is illenek ezek a dolgok.

Na igen, azért van valami alapja az asztrológiának Anyukám is halak, s kipréselte belőlem mindig a 200%-ot

Én nem hiszek az asztrológiában, de látom van, aki igen.

ügyesen

Írnál példát rá? Én már megosztottam a sajátomat veletek, hátha tanulok valami újat most?! Nos?

Alapvetően én szerintem nincs összefüggés a kettő között.

Egy idő után kénytelen hinni az ember benne, na nem olvasgatom én sem a napi horoszkópokat, egyszerűen a csillagjegyemnek megfelelő általános leírás alapján magamra ismertem Hiszem, vagy sem, tényleg rólam mintázták a kost, vagy a kos mintáztatott rólam?

A Kost mintázták rólad!

a bevásárló lista nagyon fontos, rengeteg pénzt meg lehet vele spórolni

Nézd meg, hogy mi nincs otthon.
Írd össze ezeket a dolgokat.
Döntsd el, hogy miből mennyit szeretnél venni.
Írd össze egy papírra.
Kész a bevásárló lista.

Nagy körültekintéssel, átnézve mindent, hogy mi van otthon, és mi nincs.

Bemész a kamrába, és megnézed, mi hiányzik onnan.

Előre átgondolod, hogy a jövő héten mit fogsz főzni, illetve milyen alapvető élelmiszerekre van szükséged (kenyér, tej stb), és ezekből hány darabot vagy mennyit kell vásárolnod. Ebből írsz egy listát, és még egyszer átnézed az egészet, amikor kész, hogy biztos mindent felírtál-e.

Érdemes külön kategóriákba írni az élelmiszereket és a háztartási cikkeket.
Mindenből annyit érdemes venni, hogy lehetőleg másnap már ne kelljen menni, ez igaz főleg a gyorsan romló élelmiszerekre.
Pl. kenyérből, tejből kettőt-hármat érdemes venni (attól függ mekkora a család fogyasztása), hogy másnap már ezeket ne kelljen megvenni.
Így elég csak heti 3 alkalommal boltba menni, így időt spórolsz.
A háztartási cikkekből is úgy érdemes venni, hogy ne kelljen hetente újat venni belőlük, tehát érdemes nagyobb tételben megvásárolni ezeket a cikkeket.

Egyetértek az előttem szólókkal.
Az a legfontosabb, hogy az ember tudja, mit akar megvásárolni, és mást ne vegyen.

névtelen
névtelen
Át kell gondolnod, hogy mire van szükséged, és alaposan kell megírni, hogy semmi ne maradjon ki, hogy ne kelljen kétszer menni a boltba.

névtelen
névtelen
Gondolod végig az egyes élelmiszerfajtákat, és aszerint írd meg. Pl. kenyérfajták, gyümölcsök, zöldségek, húsok, aztán felvágottak, sajtok, tejtermékek, joghurok, illetve egyéb háztartási cikkek, mosogatószerek, takarítószerek.

Szólj hozzá, oszd meg a tudásod másokkal!


Kapcsolódó témák