Mikor lesz óraátállítás 2014-ben?

Mikor lesz óraátállítás 2014-ben?

2014 március 30 hajnali 2-ről 3-ra kell állítani az órákat. (veszítünk egy órát)
2014 október 26 hajnali 3-ről 2-re kell állítani az órákat. (nyerünk egy órát)

Köszönöm a választ!

tutu
tutu
szerintem meg hagyni kéne az egészet a fenébe... teljesen felesleges, plusz még kilök a bioritmusból... nem tudom melyik a jobb... az energiatakarékosság, vagy az, hogy normálisan éljünk.
nagyokosok kitalálnak mindent.
hol? mit lehet még spórolni stb -stb

Neo
Neo
Sokan vitatkoznak azon, hogy van-e értelme az óraátállításnak, vagy nincs, de gondolom, hogy nem véletlenül lett kitalálva. Nekem soha nem okozott gondot plusz vagy mínusz egy óra. Neked mi a problémát az átállítással? Ennyire nehezen megy?

Balukapitány
Balukapitány
Semmi spórolás nincsen mivel a közvilágításokat is alkonykapcsolókkal működtetik!És én pl 04:00 kor kelek mindenféleképpen felkel ,hogy kapcsoljam a villanyt akkor mi is spórolunk??De nagy fejesek is megmondták,hogy sok értelme nincsen!!

Neo
Neo
A nyári óraátállítás előnyei:
- tovább van világos, így a munkád végeztével tovább élvezheted a napsütést
- mivel tovább van világos, kevesebb közúti baleset történik
- több időt töltesz a szabadban, mert világosban szívesebben mennek ki az emberek
- kevesebb áramot fogyasztasz otthon délután (a világítás miatt)

Névtelen
Névtelen
köszönöm morgen

Igaz ember
Igaz ember
A "kisemberek" számára semmilyen előnye nincs, csak a multik ill. az energiaszolgáltatók részére.

Neo
Neo
Igaz ember, kifejtenéd, hogy milyen előnye származik a multicégeknek az óraátállításból?
Mert pont, hogy hátránya származik pl. az energiacégeknek, mivel az óraátállítás miatt kevesebb energiát fogyasztunk, mert kevesebbet világítunk. Szóval az érvelésed egyelőre nem helytálló.

Pepe
Pepe
A multicégek alatt ne az áramszolgáltatókra gondolj hanem a rengeteg gyárra.
Tudomásom szerint miattuk lett ez anno kitalálva, mivel jóval nagyobb mennyiséget fogyasztanak mint Te otthon.

Visszont, pont miattuk nincs már értelme az egésznek mivel:
-Három szak van szinte mindenhol. (ergo ugyan annyit használ mindegy mikor sötétedik)
-A legtöbb multinál nincs természetes fény, csak mesterséges (nappal is), hogy ne lásd milyen idő van kint és a munkádra koncentrálj ne arra, hogy milyen jó lenne most kint lenni.

Neo
Neo
Azért a háztartások is elég sokat fogyasztanak áramban, nem csak a gyárak! Szóval ha már ott megspórolunk valamennyit, megéri. A gyárak és multik esetében lehet, hogy nincs értelme az óraátállításnak, de itt most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy van, aki tud spórolni ezzel (pl. háztartások). Illetve a multiknál a gyárakban azért van mesterséges fény, hogy jól lásd, amin dolgozol, és nem amiatt, hogy ne lásd a kinti fényeket (ahogyan azt Te hibásan feltételezted).

jujh
jujh
A gyárakban azért nincsenek ablakok, hogy az embereket elszigeteljék a külvilágtól. Egész nap ugyanolyan fényben vannak, a helyiségek fűtése is azonosra van állítva(kivéve ahol a gyártott termék mást kíván), egyszóval mindent egységesíteni, mindenki egyenruhában van, azonos munkaidővel csoportokra osztva a feladatok is megegyeznek, bemész reggel csinálod egész nap és este haza, robotokat csinálnak az emberekből. Nem az én elméletem a kommunizmussal és egyéb diktatúrákkal foglalkozó írások boncolgatják ezt a témát, hogy egy ilyen rendszerben a gyári munka az álom állás, és nem azért mert olyan hatékony vagy változatos. Szóval ha adhatok egy tanácsot, nem kötözködés céljából Neo vedd le a napszemcsit, mert nem látod tisztán a világot.

s
s
De ezt a sok gzökérrel a parlamentben nem lehet felfogatni...

Neo
Neo
Ablakokat nem azért nem tesznek, hogy robotokat csináljanak az emberekből, hanem azért, mert a fény csak úgy tudják mesterségesen szabályozni, ha nincs természetes fény. Meg még számos oka lehet ennek, de biztosan összefügg a hatékonysággal. Pl. a külső fények, és események elvonhatják a figyelmedet a munkáról, ami nagyobb esélyt ad a hibázásra. Ha valahol veszélyes gépekkel dolgoznak, ott elvárható a maximális biztonság. A teljesen mesterséges fénnyel lehet a láthatóságot a legjobban szinten tartani, és biztosítani, és nem vonja el a figyelmedet a munkáról. Én megértem, hogy ez szomorú, én sem dolgoznék szívesen egy gyárban, mert tényleg embertelen dolog. De ha egyszer ilyen körülmények között lehet a leggyorsabban, a legkevesebb hibalehetőséggel és a legbiztonságosabban gyártani valamit, akkor ez a megoldás.
A munkahely (gyár) hőmérsékletét pedig a munka törvénykönyve szabályozza. Az egyenruhára meg azért van szükség, mert az is hozzájárul a hatékonysághoz, mert ad egyfajta rendet / rendszert a munkavégzéshez.
Szóval ezek a dolgok csak egy célt szolgálnak: a profitot. Bizonyos dolgokat pedig a törvények határoznak meg.

Mari
Mari
Ez mind igaz, de semmi köze az óraállításhoz.

De van hozzá köze, mert azon kezdtek el vitatkozni itt az emberek, hogy van-e értelme az óraátállításnak, és vajon a gyárak spórolnak-e ezzel áramot, vagy sem.

amy
amy
köszönöm szépen.

amy írta:
köszönöm szépen.


Nincs mit!

Herqles
Herqles
Már hogyne lenne előnye a kisembereknek is. Gondolj csak bele: Ha tegyük fel, minden este 11-kor lefekszel, akkor naplementétől lefekvésig hány órát világítasz a házban és hány órát megy a TV, PC...? Óraátállítás nélkül Májustól legkorábban 7-kor megy le a nap, azaz 4 órát villanyozol. Óraátállítással 8-kor megy le a nap, azaz 3 órát villanyozol. Ez 25% eltérés! Ugyanez június végén, 7:45, illetve átállítással 8:45, ami több mint 30% eltérés!

Egyetértek, szerintem is rengeteg áramot megspórolunk ezzel. Nem véletlenül lett ez kitalálva.

casper
casper
Sok agyon iskolázott ember aki azt mondja hogy haszon van belőle!
Aki nem délig alszik hanem hajnalba kel annak fel kell kapcsolnia a villanyt reggel! este viszont annyival később kapcsolunk villanyt mert később sötétedik.
lásd közvilágítás. reggel annyival tovább vannak bekapcsolva mint amennyivel később kapcsolják be este.

casper
casper
igen spórolsz ha nem korán kelsz fel mert akkor nem kell kapcsolnod villanyt!!
igaz most kell ha délig alszol mert világosba ébredsz!
viszont átállítjuk majd az órát aztán 7kor még olyan sötét lesz mint most 6kor. tehát csak akkor spórolsz ha már világosba ébredsz mert este valóban később kapcsolsz villanyt!
de a legtöbb ember hajnalba kel fel így felkapcsolja a villanyt ha állítjuk az órát ha nem. tehát nem spórol semmit!

lana
lana
Már bocs de amikor ezt kitalálták nem igazán használtak ennyi klimát az emberek meg számitógépet és az ehhez hasonló kütyüket. Tehát akkor mit sporolunk meg és mikor?????

Neo
Neo
Casper!
A legtöbb ember nem hajnalban kel, hanem reggel 6-7 között, amikor nyári időszakban már bőven világos van.
Vannak, akik esti műszakban vannak, de sokkal kevesebben, mint akik nappali műszakban vannak.
Azt kell kiszámolni, hogy arányaiban megéri-e vagy sem. Ha kiátlagoljuk a megspórolt és az elpazarolt energiát, akkor kijönne, hogy valószínűleg megéri.

zsibi
zsibi
Látom mennek az érvek és ellenérvek.Akkor adom a pontos választ!
Villamosmérnök hallgató vagyok,és energetikán el lett mesélve,hogy az óra állítás akkor jött be,amikor kezdődött az energia felhasználás robbanás.
Konkrétan az erőművek fix stabil kihasználtsága miatt vezették be,hogy télen,és nyáron,a nap munkaidős részében (8-16:00)egyenletesebb felhasználás legyen,valamint a gyárak és multik fogyasztása alapján határoztak így.Semmi köze a napsütéshez,hogy az emberek jobban érezzék magukat,meg több idejük legyen nyáron munka után,stb stb.Ez az energiapiac miatt lett bevezetve.
De mivel a 80-as évek vége felé az energia szektor jól kikompenzálta a nappal,éjszaka,nyár ,tél fogyasztását,paks is szépen beállt egy fix termelésre,így feleslegessé vált az óra állítás az energiaszektor szempontjából.De mivel be lett vezetve,úgy járt ez a dolog mint az útépítés alkalmával kinn felejtett sebességkorlátozó tábla.A rend helyre állt,de elfelejtették bevenni.
Hát ez a téma is így járt.Az energiaszektor helyre állt,azóta nagyot fejlődött,de a "sebesség korlátozó táblát" (óraállítás) kinn felejtették.
Azoknak van igaza,akik azt mondják,hogy sok fejes mondja,felesleges,és semmi értelem.(mivel nincs már rá szükség)
Egyébként azóta nagyban meg is változott az éves és napi fogyasztása az országoknak.
Szóval kérem én is azt mondom,hogy felesleges,és szerintem a nyáriban kéne maradni,hogy télen ne sötétben induljon vagy érjen haza az ember a munkából.
A magánszektor egyébként még mindig töredékét használja a napi fogyasztásnak mint a cégek.Szóval nem köthető a reggel és esti villanykapcsoláshoz.Ehhez a magánszektor az energiapiac terén elenyésző,nem mérték adó.
Szóval ha a közeljövőben ezt a rendeletet áthúzzák,nem az lesz a kérdés hogy mikor,hanem hogy melyik időszámítás javára.
Szép estét!

Neo
Neo
Köszönjük a helyreigazítást zsibi!
Azt hiszem, sikerült meggyőznöd arról, hogy tényleg felesleges az óraátállítás. Én igazából a wikipédiáról szedtem az infókat, meg az érveket, de akkor ezek szerint az nem helytálló, ha megvizsgáljuk a kérdést műszaki szempontból. Nem tudom, hogy mikor fogják majd ezt eltörölni, de ha tényleg nincs értelme, akkor jobb lesz, meg megszüntetik az óraátállítást.

123
123

Öregem, ennyi intelligens ember egy helyen!
Neonnal az élen...

123 írta:

Öregem, ennyi intelligens ember egy helyen!
Neonnal az élen...


egyetértek! nem tudom mit kell ezen ennyit okoskodni!!!
ha nem jó, akkor nem jó, és kész

Vagyis
Vagyis
Ha Neked is hajnali 3-kor kéne kelni, és este 10-kor kerülnél az ágyba, akkor biztos vagyok benne, hogy gondot okozna számodra is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Neo
Neo
Vagyis!
Nem tudsz lefeküdni egy órával előbb? És akkor az az egy óra mínusz nem okozna gondot. Biztos meg tudod oldani valahogy... Vagy nem?

wiseguy
wiseguy
Amikor az átállítást kitalálták, akkor talán lehetett értelme. De mostanság már nincs. Elég körbenézni a világban, hogy hol alkalmazzák és mik a statisztikák. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy amit nyerünk este a természetes fényen, azt reggel elveszítjük. Aztán, az átállítás miatt az ember teljesítőképessége jó pár hétig csökkent állapotban van, mire valamennyire megszokjuk-megszoktatjuk a testtel az időváltoztatást ( időzóna szindróma , mint a pilótáknál). Ezenkívül semmilyen statisztikai adat nincs a nyereségről. Szignifikáns erejű statisztikai adat nincs. Így az a véleményem, hogy teljesen felesleges szórakozni az időzónákkal egy mondvacsinált indokkal. S arról még nem szóltam, hogy mit nyerünk - mit veszítünk. Lássuk csak: nyerünk kb 5000MWh enetrgiát kb. Mennyi az értéke? 2 milliárd, 3 milliárd. Legyen akkor 5 milliárd a nyereség. Ebből megfinanszírozni a csökkent munkaképességet, a nyári menetrendeket mondjuk 1,5 milliárd közvetett és közvetlen kiadás. Maradkb 3,5 milliárd? A 18000 milliárdos költségvetési kiadáshoz képest? Röhejesen kevés. Ennyiért nem érdemes váltogatni. Inkább egy kis odafigyelés az energiafelhasználásban és nem 3,5 milliárdot takaríthatunk meg hanem ennek 5-10 szeresét is. Ennyi.

Jobbnál jobb ötletek! Én is arra szavazok, hogy ne legyen óraátállítás. Tényleg nincs sok értelme, inkább zavaró, mint hasznos.

tomi 6010
tomi 6010
Neon!Neked kellene lenni az Ország vezetőjének,és akkor jobb lenne?

:

Neo
Neo
tomi 6010 írta:
Neon!Neked kellene lenni az Ország vezetőjének,és akkor jobb lenne?

:


Mire gondolsz konkrétan? Kérdezed vagy mondod?

Éljen aspórolás
Éljen aspórolás
Csak szimpla kérdés az egészhez...főleg NEO-hoz...

enegria spórolás?! Gratulálok....ön nyert egy vadi új ATOMREAKTOR

akkor mire is spórolsz?! hogy az unokád vagy a dédunokád majd sugárzás elleni gyógyszert szedjen...háát spóroljál rá!
a lakás költségek csökkennek, de a megélhetés még sem lesz jobb, és a gyógyszerek sem olcsóbbak... vajon miért?!
üdv

Fibo
Fibo
Rezsicsökkentés.

Ja, a rezsicsökkentés majd biztos megoldja az óraátállítás okozta problémákat!

Zso
Zso
PL ha nem lenne ennyi felesleges rendőrlámpa,helyette körforgalmak,meg gyalogosforgalmat jelző napelemmel megtáplált sárga villogó lámpák!

Laczy
Laczy
Az egész óra átállítás csak azoknak okoz gondot akik műszakoznak.Miért nem vasárnapról hétfőra virradóan csinálják,hogy az állandó nappal dolgozók is élvezhessék eme műveletnek az előnyét.Vajon akkor mi lenne a vélemény?Csupán ennyi az észrevétel.

Kopasz
Kopasz

papa65
papa65
Csodálkozom, hogy a napkeltét még nem szabályozták. A jó, öreg Napunk sajnos nem tud ehhez az óraállítgatáshoz igazodni, ő megy a megszokott útján, így aztán ha az ember okoskodik, akkor is akkor kel fel, amikor kell neki. Én valójában unom ezt az állítgatást, semmi értelme, mert ha sötét van, akkor lámpát gyújtok, és ennek semmi köze az óraállításhoz, mert ha sötét van, akkor sötét van óraállítás nélkül is.

Idren
Idren
Még egy ekkora csőlátású embert mint te....
Ilyennel sem sűrűn találkozom

XY
XY
Kinek jó ez, vagy kinek nem? Nem tudom. Egy biztos: nekem most nem. Ültem a számítógépem előtt és dolgoztam. Néztem az óráját, és arra gondoltam, hogy már késő van, jó lenne menni aludni, de hát annyira nem is késő, még csak 2 óra lesz, 1 perc múlva. Aztán amikor legközelebb a gép órájára pillantottam megint, akkor azt hittem meggyagyultam, vagy bealudtam a gép előtt úgy, hogy észre sem vettem. Mivel az óra már 3 óra 2 percet mutatott. Szóval csak úgy huss, eltűnt egy óra. Aztán eszembe jutott, ja lehet, hogy óra állítás van. Na így kerültem ide. Azért jó lett volna, ha az az eltűnt egy óra nálam marad. Hiányozni fog, mert bele volt kalkulálva a ma éjszakámba....

én
én
semmi értelme amit mondasz ha sötét van felkapcsolod mindegy hogy mennyit mutat az idö !!!!! ugy hogy semmit sem sporolsz !!!!!!!!!!!!!!!! érted???????????????

jin
jin
Egek! Mindenki vissza általános iskolába! Ti mégis mit tanultatok? A 80-as években hol lett volna már minden házban laptop, légkondi, stb. Régen hasznos volt az óraátállítás, hiszen az emberek sok idejüket a szabadban töltötték, így télen-nyáron megegyezett nagyjából a nap állása ugyan abban az időpontban. De ebben a haladó korszakban már nincs rá szükség. Van aki 3 műszakban dolgozik, az panaszkodjon, mert korom sötétben indul el, pirkadatkor ér haza? Felesleges! A mai világban 1 órával több vagy kevesebb villanyfogyasztás semmit sem jelent. Aki meg annyira spórolni akar, az ne legyen fent hajnalig a gép élőtt, hanem menjen aludni.

Csarlsz
Csarlsz
Teljes mértékben egyetértek!
Ez olyan mint egy lendítőkerék, egyszer megforgatták azóta, sokan ezt szajkózzák, de hogy most már érvényes lenne az a sok energia megtakarítás, semmi sem támasztja alá.

András
András
]A legnagyobb baromsás az órát ide-oda állítgatni!A gyakorlati tapasztalatok azonban eltérőek. Vannak olyan tanulmányok is, melyek állítják: az időeltolódással az áram- és az üzemanyag-fogyasztás is növekedett. Az óraátállításnak hátránya is van: felborul a szervezet egyensúlya, napokig, de akár hetekig is fáradékonyak, ingerlékenyek és dekoncentráltak lehetünk.Az átállás a szívet is megterheli, több kutatás is kimutatta az elmúlt évek során, hogy ilyenkor megnő az infarktusos esetek száma, míg az őszi visszaállítást követően ezek száma hasonló mértékben csökken.Az egyórányi alvásidő elvesztése a gépjármű-vezetési képességekre is negatív hatással van, ilyenkor több a baleset az utakon, mert az emberek figyelmetlenebbek, fáradtabbak.Egy 2013-as tanulmány szerint akár több száz ember életét is megmenthetné az óraátállítás elhagyása, és az, ha egész évben a nyári időszámítást használnánk. Az alvásvesztés következtében nő a depressziós tünetek, és az öngyilkosságot elkövető férfiak száma is. Oroszország pedig 2011. márciusában megszüntette a nyári időszámításról a télire való visszaállást! Az hogy ezer emberből neked nincs gondod vele,tedd szívesen behoználak egy vizsgáltra hogy megnézzünk.Biztos elképednél! És az óraátállítás miatt küzdünk az összes egészségügyi dolgozó.Ugyanis az illetékesek is látják hogy ez már nem a 1916-os évek. Dobzodó,táradalom van.Nem lehet spórolni! Sőt!

Judit
Judit
Nem mondom szépen felsoroltad, de ha szar idő van, és felhős az ég, és jelzem nem kicsit akkor mit lehet tenni!!! Olyan dolgokat hoztál föl ami jó, de amúgy értelme nincs! És sajnállak, hogy még nem tapasztaltad meg milyen is az mikor valaki nem tudja megszokni az óraállítást vagy esetleg nehezen áll rá a szervezete, pl annak aki rendezettebben éli az életét!!! Annak egy picit borul, de ez van! Amúgy meg az őszi időszámítás hülyeség, mert pl 16:30 és 17 óra közt sötétedik, akkor meg ugyan úgy fel kell oltani a villanyt!! De egyáltalán minek vitatkozni az áramfogyasztásról, mikor ha annyira nem bírod fizetni, keress jobb állást! Magyoroszágon nem könnyű, de viszont külföldön megéri!!
Meglátszik, hogy ez Mao. mindenki beleköt a másikba, nem hogy segítőkészek lennétek a másikkal, meg elfogadnátok a másik problémáját és segítenétek hogy megoldja!!!

tosan! Semmi értelme nincsen.
tosan! Semmi értelme nincsen.
Pontosan! Semmi értelme nincsen. Semmi takarékoskodás nincs rajta. Annak idején azért vezették be, mert ez csak egy elképzelés volt, hogy majd spórolni fognak vele és ezt akarták kipróbálni. De már sok évvel ezelőtt kiderült, hogy valójában téves volt az elképzelés és nem spórol energiát az óraátállítás. De, mint a nyomtatóló, ha egyszer valamit elkezdenek, nem tudják abbahagyni Ennyi történt. És még jól össze is zavarják vele az emberek magánéletét. De még az állatokét is! Amikor még élt a cicám, akkor emiatt minden évben fél éven egy órával korábban kellett fölkelnem neki reggelit adni, mert egy macskát nem lehet átállítani. Jó lenne mostmár abbahagyni. Az oroszok megtették.

klacu
klacu
Az Oroszok kimondták egyértelműen erre a nem tudom mire -főleg ki találta ki- hogy semmi értelme,és megszüntették.Te meg keljél fel úgy ahogy szerinted megszoktad! Ugyanis az időeltolódás miatti problémákat a világon még senki nem szokta meg. Te is csak valamilyen fizikális csalódásnak az áldozata lehetsz,-magyarul,jobban bírod ezt a stresszt mint mások.Sajnos öregedünk,és előbb - utóbb megjelennek a bajok is.

Cicvarek
Cicvarek
Demagóg, agy mosott szöveg, ami nélkülözi a logikus gondolkozást. Ma már tapasztalatok alapján többen is felismerték azt a tényt, hogy az óraátállítás nagyobb kárt okoz a termelésben, mint amennyi csekély energiát spórolunk. kb. 3x- nagyobb a termelés csökkenése 7-10 napig egy-egy ilyen bioritmus zavaró baromságnak.

Szólj hozzá, oszd meg a tudásod másokkal!


Kapcsolódó témák