Miről szól az Odüsszeia?

Miről szól az Odüsszeia?

Az Odüsszeia rövid tartalmi összefoglalója:

Trója elfoglalása után tíz évvel játszódik a történet. Odüsszeusz még mindig nem tért vissza Ithaka szigetére, ahol otthona van. Házát feldúlják, feleségét Penelopét pedig feleségül kérik, mivel mindenki azt hiszi, hogy már régen meghalt. Odüsszeusz fia Télemakhosz pedig apja felkeresésére indul.

Eközben Odüsszeusz egy nimfánál, Kalüpszónál él egy messzi szigeten. Végül az Istenek utasítására Kalüpszó szabadon ereszti őt, így Odüsszeusz újra útnak indul. Már majdnem hazaér, amikor Poszeidón tenger isten hatalmas vihart zúdít rá, így elsodorja őt a phaiakok szigetére.

A phaiakok szigetén a király leánya Nauszikaa veszi oltalmába, Athéné istennő sugallatára. Végül a király is vendégül fogadja őt. Odüsszeusz itt elmeséli kalandjait: Trója elpusztult, majd a kikónokkal folytatott harcot, aztán a Küklópsszal folytatott játszámát, majd ellátogat a szelek királyához Aioloszhoz, ezután az óriás laisztrügónokkal találkozik. Mesél még a varázslónő Kirkéről is, az alvilágba való leszállásáról, a Szkülláról, a Kharübdiszről. Elmondja, ahogy társai megettél Héliosz napisten marháit, ami miatt ők odavesztek. Végül elmeséli, ahogyan Kalüpszó szigetére tévedt.

Alkinoosz király ajándékokkal megpakolva küldi haza Odüsszeuszt. Először koldusként jelenik meg hazájában, ahol találkozik a hűséges kondás Eumaiosszal. Találkozik még Eurükleiával, az öreg dajkával, aki koldusként is megismeri Odüsszeuszt. Találkozik még feleséségével, fiával, és a feleségét kérőkkel, akik embertelenül bánnak vele.

Athéné sugallatára Pénelopé íjász versenyt rendez. Megígéri, hogy ahhoz megy feleségül, aki Odüsszeusz íját felajzza, és célba talál vele. A kérőknek ez nem sikerül, de Odüsszeusznak igen. Ekkor felfedi magát, majd fiával és Eumaiosszal megöli a kérőket. A kérők rokonsága bosszút kíván, de Athéné közbenjárására elcsitulnak az indulatok, és béke köszönt rájuk.

Szólj hozzá, oszd meg a tudásod másokkal!


Kapcsolódó témák

0 válasz
22 megtekintés
1 válasz
331 megtekintés
1 válasz
241 megtekintés
1 válasz
300 megtekintés
1 válasz
477 megtekintés
3 válasz
251 megtekintés