mi a különbség a novella és az elbeszélés között?

mi a különbség a novella és az elbeszélés között?

Neo
Neo
Az elbeszélés valamivel hosszabb, mint egy novella.

kinguuuu
kinguuuu
Nem tudnatok egy kicsit tobbet mondani a novella es az elbeszelee kozti kulonbsegrol?!

Neo
Neo
Oké mondok róla még pár dolgot.

A novella befejezése csattanós, váratlan, gyakran humoros, míg az elbeszélés inkább csak egyszerűen elmesél egy történetet.
A novella általában úgy kezdődik, hogy minden rendben van, aztán hirtelen jön egy váratlan esemény, amitől az egész csattanós lesz, mondhatjuk úgy is, hogy egy rendkívüli eseményt ír le. Ez a véletlen esemény, amelynek sokszor nincsen előzménye, nem következik semmilyen korábbi eseményből, hanem egyszerűen bekövetkezik.
Sokszor nincs is értelme, a bekövetkezett eseménynek, de pont emiatt lesz humoros, csattanós a végkifejlet.
A novella tehát rövid, a történet szempontjából igyekszik a legrövidebben, legcsattanósabban leírni történetét, amely úgymond a poénra fut ki, a történet végi csattanóra építi fel a teljes novellát.

Az elbeszélés hossza a novella és a kisregény között helyezkedik el, tehát hosszabb mint egy novella, de rövidebb mint egy kisregény.
Az elbeszélés is általában egyetlen eseménysort fogalmaz meg a novellához hasonlóan, de sokkal részletesebben és árnyaltabban fogalmaz, így az események, karakterek és fordulatok leírására több a hely. A novellához képest általában több szereplővel és több fordulattal dolgozik, így a drámai alaphelyzet többször is megfordulhat. Az elbeszélés nem feltétlenül a történet végi csattanóra koncentrál, inkább az esemény leírására, felépítésére és kifejtésére koncentrál.

Szólj hozzá, oszd meg a tudásod másokkal!